KOZAKKEN

Van buiten zuivere amandelmarsepein en echte Callebaut-chocolade en van binnen een heerlijk zachte vulling van vanillecrème met een laagje cake.
Een typisch Twense lekkernij uit de tijd van de Spaanse overheersing.


Kozakken maken we al meer dan 50 jaar.
Mijn vader maakte ze al, en mijn opa ook.
De koeken vinden hun oorsprong in de tijd van de Spaanse overheersing.
Toen waren er veel Russische kozakken gelegerd in Twente en zij droegen ronde, afgeplatte hoofddeksels. Heel handig, want ze konden er hun persoonlijke versnaperingen in bewaren.
Hoe het ontstaan is weet ik niet, maar op een gegeven moment werden er koeken gemaakt in de vorm van die hoofddeksels.
En ze werden genoemd naar hun dragers, de Kozakken.
Oorspronkelijk waren de koeken veel dikker, ze hadden meer weg van een gebakje.
Sinds de Tweede Wereldoorlog hebben ze hun huidige vorm. Een typische streekspecialiteit, die we nog steeds met veel smaak eten.
Te koop in onze webshop en in onze winkels, in 2 maten:
mini kozak € 1,10 en grote kozak € 1,40.