KRENTENWEGGE

Een goede krentenwegge heeft een donkerbruine, zachte korst, is lekker smeuïg en bevat bijna meer krenten dan deeg. Twentenaren geven hem van oudsher cadeau als kraampresentje, maar dit feestelijke brood smaakt eigenlijk altijd.


Op onze Twentse zandgronden groeien en groeiden overal krentenstruiken. Vroeger werde de krenten verzameld en gedroogd voor een heel speciaal geboortebrood: de krentenwegge. Was er in de noaberschop (buurt) een baby geboren, dan gingen de krenten naar de bakker. Die bakte er een brood van die één meslengte langer was dan het aantal buurvrouwen dat kwam kroamschudden (op kraamvisite). Kwamen er bijvoorbeeld 6 noaberwieve, dan was het brood 7 meslengtes lang. Na afloop van de visite kreeg elke buurvrouw 1 meslengte van het brood mee naar huis en het laatste stuk was voor het kraamgezin zelf. Je nam dus je eigen cadeau weer mee. Dat was niet erg, want je kreeg iets wat luxe was en dat maakt je niet alle dagen mee. Een heel sociale traditie dus! En waarom ze juist die eigen geplukte krenten gebruikten? Die stonden symbool voor de geboortegrond van de nieuwe baby.
Te koop in onze webshop en winkels, Krentenwegge van 48 cm lang € 21,90.